Patricia

2010-04-24
06:50:30

Svenskarnas värsta avdrag
Nu är det snart dags att deklarera, om man inte varit duktig att gjort det redan.
Satt och tittade på Aftonbladet och hittade en artikel om " Svenskarnas värsta avdrag"
Vissa tror tydligen att man kan få dra av pengar för allting.. Och vare år blir listan bara värre och värre
Kolla bara här:


Bild från Aftonbladet


1. ”Vår vakthund behövs”
Mamman och dottern bodde ensligt och kände stor otrygghet. Därför yrkade de avdrag för den vakthund de skaffat sig som skydd.

Skatteverkets bedömning: avdraget godkändes inte. Hunden är en personlig kostnad.


2. ”Det är orättvist att vi ska betala själva för all mjölk”
Den stora familjen hade fler hungriga tonåringar som drack åtskilliga liter mjölk varje dag. Föräldrarna tyckte att det var orättvist att de skulle behöva betala fullt pris för all mjölk och yrkade på avdrag för mjölkinköp.

Skatteverkets bedömning: avdraget underkändes. Det var inte en kostnad för inkomstens förvärvande. Mjölken var alltså inte en förutsättning för att föräldrarna skulle kunna tjäna sina löner.


3. Kursavdrag för att stå ut med chefen

En man begärde avdrag för en psykologikurs han gått. Som förklaring angav han att han var tvungen att gå kursen för att kunna stå ut med chefen.

Skatteverkets bedömning: Avdraget underkänns. Kurser kan visserligen dras av i den mån de har med arbetet att göra och under förutsättning att arbetsgivaren själv inte betalar den. Sambandet mellan kursens innehåll och arbetet avser (tyvärr) inte jobbiga chefer, utan tar sikte på arbetsuppgifterna.

 

4. "Jag vill inte betala för försvaret!"

Några deklarationer som Skatteverket får in varje år berör avdrag för den del av budgeten som går åt till försvarskostnader.

– Ibland ser man långa uträkningar, med redovisningar om vad försvaret har köpt under det gångna året, säger Kay Kojer verksamhetsutvecklare vid Skatteverket, med lång erfarenhet av deklarationsgranskning.

– Det som pågår i samhällsdebatten speglas ofta i deklarationerna. I år blir det sannolikt en och annan som begär avdrag för bonusar utbetalade i bolag med statligt ägande.

Skatteverkets bedömning: Denna typ av avdrag underkänns. Man kan inte välja vad man vill betala skatt för eller inte i själva deklarationen. Det är i riksdagsvalet man kan påverka hur statens pengar fördelas. Detsamma gäller kommunalskatten. Det är genom kommunvalen vi kan påverka hur mycket av våra skattepengar som ska gå till omsorg, kultur, vägar med mera.

 

5. "Porschen används för demonstrationer".

En man begärde avdrag för en fabriksny Porsche. Mannen var egen företagare och sålde polermedel till bilar. Han skrev att han knappt använde Porschen själv. Den användes mestadels till att demonstrera polermedlet på, vid olika mässor.

Skatteverkets bedömning: Avdraget underkändes. Det ansågs inte sannolikt att bilen enbart användes som ”poleryta”, utan för privat bruk.

 

6. "Ska jag få jobb måste jag se snygg ut."

Flera har de senaste åren begärt avdrag för näs- eller bröstoperationer med hänvisning till att arbetet kräver att de håller sig ”fräscha”.

Skatteverkets beslut: Avdraget underkändes. När det gäller det yttre och arbetet, är det endast skyddskläder som är avdragsgilla.

 

7. "Exfrun tog pengarna när lyan såldes"

Förlustavdrag för försäljning av bostadsrätt med hänvisning till att ”exfrun tog alla pengarna”. En man från Kungsbacka hade satt försäljningssumman till noll när han skulle deklarera försäljningen av bostadsrätten. Orsaken var att exfrun hade lagt beslag på pengarna för försäljningen, 220 000 kronor. Det skulle strida mot Europakonventionen att ta upp hans del av försäljningssumman, eftersom han ju inte fått sin del till godo av exfrun.

Skatteverkets bedömning: Såväl Skatteverket som länsrätten underkände avdragen. Det avgörande var vem som ägde bostadsrätten på pappret, inte vem som tog pengarna från försäljningen, slår domstolen fast.
                                       


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: